ponedeljek, 13. julij 2015, ob 16. uriPZS

Festival pohodništva v Planetu Tuš Koper

V soboto, 11. julija 2015, so nekatera društva Meddruštvenega odbora primorsko-notranjskih planinskih društev (Obalno PD Koper, PD Sežana, SPD Trst, koči na Sviščakih in Snežniku) v Planetu Tuš Koper ob razstavi replike Aljaževega stolpa "Ta pleh ima dušo" pripravilo odlično predstavitev dejavnosti planinstva na južnem Primorskem.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Kljub temu da je bila predstavitev zelo dobro pripravljena, vsebinsko in izvedbeno, ni bilo prav veliko obiska, kar pripisujejo predvsem neprimernemu vročemu poletnemu času. Razmeroma redki obiskovalci centra so imeli v mislih le svoj hitri nakup in skok v morje. Kar je razumljivo! 

Predstavitev je bila del skupnega projekta Planeta Tuš in PZS, za kar so seme zasejali prav v OPD Koper, in so na to zelo ponosni, saj se je akcija razširila na obsežno uspešno sodelovanje s trgovskim podjetjem Tuš.

koper

Na ogled sta bili postavljeni dve razstavi Planinske zveze Slovenije: predstavitev PZS in Planinski vestnik - 120 let z nami na planinskih poteh, PD Sežana in OPD Koper sta se predstavili s promocijskem gradivom na samostojnih stojnicah, Meddruštveni odbor pa z gradivom SPD Trst, Snežnika in Sviščakov, manjkala ni niti Knjigarna Libris s knjigami in zemljevidi (tudi založbe PZS). Bilo je poskrbljeno tudi za spoznavanje varnejšega gibanja v gorah (nasveti, oprema), za mlade pa delavnica spoznavanje začetkov hoje v hribe (risanje markacij, barvanje ...).

koper1

Za vse to so poskrbeli prostovoljci planinskih društev OPD Koper in PD Sežana, ki so nesebično namenili svojo prosto soboto sodelovanju in ob Aljaževem stolpu, ki letos praznuje 120-letnico, dokazali, da imajo tudi sedanji planinci dušo in so zapriseženi slovenski planinski organizaciji.

Razstava replike Aljaževega stolpa “Ta pleh ima dušo” se 6. avgusta seli v Slovenski planinski muzej v Mojstrano, kjer bo praznoval svoj častitljivi rojstni dan, pospremljen s številnimi prireditvami. 

Besedilo in fotografije: Maruška Lenarčič

Poletna številka o sončnih žarkih v gorah - preventiva in posledice

Poletna številka o sončnih žarkih v gorah - preventiva in posledice

torek, 12. julij 2022

V tokratni temi meseca dvojne številke Planinskega vestnika smo se posvetili nevarnostim sončnih žarkov v gorah, zdravstvenim posledicam čezmernega izpostavljanja soncu, delimo pa tudi primerne napotke za preventivo, kajti sončnemu UV-sevanju se ni mogoče v celoti izogniti in to tudi ni cilj, ker je gibanje na sončni svetlobi koristno in potrebno.

Junijski Vestnik o požarni varnosti v kočah

Junijski Vestnik o požarni varnosti v kočah

petek, 17. junij 2022

V junijski številki Planinskega vestnika smo se v temi meseca posvetili požarni varnosti v planinskih kočah. Med leti 2017 in 2021 so namreč v zgolj treh letih in pol na območju Kamniško-Savinjskih Alp zgorele tri čudovite in zelo priljubljene planinske koče, Kocbekov dom na Korošici, Frischaufov dom na Okrešlju in Mozirska koča na Golteh.

Majski Vestnik 2022 o vodah v Alpah

Majski Vestnik 2022 o vodah v Alpah

sreda, 18. maj 2022

V majski številki Planinskega vestnika so tema meseca vode v Alpah. Alpski vodni krog lahko opišemo v obliki sistema - padavine, ledeniki, reke, zajetja podzemnih voda, jezera, reke z mokrišči. Območja tekočih voda so bila zaradi oskrbe z vodo in ekonomskih potencialov od nekdaj zanimiva za človeka in njegove dejavnosti. Alpske reke so pomemben vir pitne vode, zaradi svoje obilnosti pa so še danes razvojni dejavnik za več kot 14 milijonov ljudi, ki živijo na neposrednem območju Alp.

Iskanje med novicami