ponedeljek, 13. julij 2015, ob 16. uriPZS

Festival pohodništva v Planetu Tuš Koper

V soboto, 11. julija 2015, so nekatera društva Meddruštvenega odbora primorsko-notranjskih planinskih društev (Obalno PD Koper, PD Sežana, SPD Trst, koči na Sviščakih in Snežniku) v Planetu Tuš Koper ob razstavi replike Aljaževega stolpa "Ta pleh ima dušo" pripravilo odlično predstavitev dejavnosti planinstva na južnem Primorskem.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Kljub temu da je bila predstavitev zelo dobro pripravljena, vsebinsko in izvedbeno, ni bilo prav veliko obiska, kar pripisujejo predvsem neprimernemu vročemu poletnemu času. Razmeroma redki obiskovalci centra so imeli v mislih le svoj hitri nakup in skok v morje. Kar je razumljivo! 

Predstavitev je bila del skupnega projekta Planeta Tuš in PZS, za kar so seme zasejali prav v OPD Koper, in so na to zelo ponosni, saj se je akcija razširila na obsežno uspešno sodelovanje s trgovskim podjetjem Tuš.

koper

Na ogled sta bili postavljeni dve razstavi Planinske zveze Slovenije: predstavitev PZS in Planinski vestnik - 120 let z nami na planinskih poteh, PD Sežana in OPD Koper sta se predstavili s promocijskem gradivom na samostojnih stojnicah, Meddruštveni odbor pa z gradivom SPD Trst, Snežnika in Sviščakov, manjkala ni niti Knjigarna Libris s knjigami in zemljevidi (tudi založbe PZS). Bilo je poskrbljeno tudi za spoznavanje varnejšega gibanja v gorah (nasveti, oprema), za mlade pa delavnica spoznavanje začetkov hoje v hribe (risanje markacij, barvanje ...).

koper1

Za vse to so poskrbeli prostovoljci planinskih društev OPD Koper in PD Sežana, ki so nesebično namenili svojo prosto soboto sodelovanju in ob Aljaževem stolpu, ki letos praznuje 120-letnico, dokazali, da imajo tudi sedanji planinci dušo in so zapriseženi slovenski planinski organizaciji.

Razstava replike Aljaževega stolpa “Ta pleh ima dušo” se 6. avgusta seli v Slovenski planinski muzej v Mojstrano, kjer bo praznoval svoj častitljivi rojstni dan, pospremljen s številnimi prireditvami. 

Besedilo in fotografije: Maruška Lenarčič

Septembrski Vestnik je tu

Septembrski Vestnik je tu

sobota, 18. september 2021

Septembrska številka Planinskega vestnika ponovno prinaša veliko zanimivega branja. V prvem delu pišemo o državnem odlikovanju red za zasluge, ki ga je iz rok predsednika Slovenije Boruta Pahorja Planinski vestnik dobil ob 125-letnici izhajanja, ki smo jo obeležili lansko leto. Svoja mnenja in čestitke so podali tudi številni, ki redno berejo in spremljajo Planinski vestnik skozi čas. V nadaljevanju sledi tema meseca, posvečena štiridesetletnici Zakona o Triglavskem narodnem parku in še nekaterim drugim obletnicam naših parkov.

Poletna - dvojna številka Planinskega vestnika

Poletna - dvojna številka Planinskega vestnika

ponedeljek, 19. julij 2021

Danes je izšla nova, dvojna - poletna - številka Planinskega vestnika. In kot že nekaj let tudi tokratno poletno številko krasita dve fotografiji čez tri strani. V temi meseca pišemo, kako lahki in hitri smo v gorah. Razmišlja več alpinistov, gorskih vodnikov in vodnik PZS.

Junijski Vestnik o baronu Zoisu

Junijski Vestnik o baronu Zoisu

petek, 18. junij 2021

V junijski temi meseca smo se posvetili velikemu razsvetljencu, baronu Žigu Zoisu. Baron Sigismondo (Žiga) Zois (1747-1819) je splošno znan kot podpornik kulture, nekoliko manj pa kot naravoslovec in mecen znanosti. Financiral je dve odpravi na Triglav, seveda tudi z namenom, da bi odkrili cenjeno železovo rudo.

Iskanje med novicami