ponedeljek, 13. julij 2015, ob 16. uriPZS

Festival pohodništva v Planetu Tuš Koper

V soboto, 11. julija 2015, so nekatera društva Meddruštvenega odbora primorsko-notranjskih planinskih društev (Obalno PD Koper, PD Sežana, SPD Trst, koči na Sviščakih in Snežniku) v Planetu Tuš Koper ob razstavi replike Aljaževega stolpa "Ta pleh ima dušo" pripravilo odlično predstavitev dejavnosti planinstva na južnem Primorskem.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Kljub temu da je bila predstavitev zelo dobro pripravljena, vsebinsko in izvedbeno, ni bilo prav veliko obiska, kar pripisujejo predvsem neprimernemu vročemu poletnemu času. Razmeroma redki obiskovalci centra so imeli v mislih le svoj hitri nakup in skok v morje. Kar je razumljivo! 

Predstavitev je bila del skupnega projekta Planeta Tuš in PZS, za kar so seme zasejali prav v OPD Koper, in so na to zelo ponosni, saj se je akcija razširila na obsežno uspešno sodelovanje s trgovskim podjetjem Tuš.

koper

Na ogled sta bili postavljeni dve razstavi Planinske zveze Slovenije: predstavitev PZS in Planinski vestnik - 120 let z nami na planinskih poteh, PD Sežana in OPD Koper sta se predstavili s promocijskem gradivom na samostojnih stojnicah, Meddruštveni odbor pa z gradivom SPD Trst, Snežnika in Sviščakov, manjkala ni niti Knjigarna Libris s knjigami in zemljevidi (tudi založbe PZS). Bilo je poskrbljeno tudi za spoznavanje varnejšega gibanja v gorah (nasveti, oprema), za mlade pa delavnica spoznavanje začetkov hoje v hribe (risanje markacij, barvanje ...).

koper1

Za vse to so poskrbeli prostovoljci planinskih društev OPD Koper in PD Sežana, ki so nesebično namenili svojo prosto soboto sodelovanju in ob Aljaževem stolpu, ki letos praznuje 120-letnico, dokazali, da imajo tudi sedanji planinci dušo in so zapriseženi slovenski planinski organizaciji.

Razstava replike Aljaževega stolpa “Ta pleh ima dušo” se 6. avgusta seli v Slovenski planinski muzej v Mojstrano, kjer bo praznoval svoj častitljivi rojstni dan, pospremljen s številnimi prireditvami. 

Besedilo in fotografije: Maruška Lenarčič

Januarski Vestnik o etiki v gorah

Januarski Vestnik o etiki v gorah

torek, 17. januar 2023

Zakoračili smo v novo leto, v nov letnik. Januarska tema meseca je posvečena etiki v gorah. V temi boste lahko prebrali pet zapisov o etiki v gorah - od pozdravljanja, obnašanja na poteh do iskrenosti v stenah. Mire Steinbuch je vse lepo uredil in imamo res kakovostno temo, ki smo si jo želeli že nekaj časa.

Miren božič in SREČNO 2023!

Miren božič in SREČNO 2023!

ponedeljek, 19. december 2022

Si predstavljate svet, v katerem vse poti vodijo proti soncu? Svet, v katerem so sledi, ki jih puščamo, kažipoti tistim, ki so zašli ali tavajo v megli? Naj bodo naše sledi takšne, kot je markacija, ki nam pokaže pot iz megle – pa naj bodo to nasmehi, ponujene dlani, stopinje v snegu, zgodbe, ki jih napišemo na papir, ali fotografije, od katerih ne moremo odtegniti oči. Naj bodo naše poti kažipoti, ki vodijo proti soncu … Spoštovane bralke in bralci Planinskega vestnika, miren božič vam želimo in vse dobro v letu 2023! Uredništvo

Decembrski Planinski vestnik o prezrtem alpinistu

Decembrski Planinski vestnik o prezrtem alpinistu

nedelja, 18. december 2022

Decembrska tema meseca je posvečena prezrtemu alpinistu izpred prve svetovne vojne, ki je med drugim v svojih zapiskih dejal: "Zmagovalec je tisti, ki je nekaj naredil iz sebe." Toda, kdo je bil Klodwig Tschada (1892-1918) in kaj je vse preplezal? Raziskovanja se je lotil seveda naš Dušan Škodič, ki je prišel do zelo zanimivih podatkov in vse to tudi objavljamo.

Iskanje med novicami