ponedeljek, 13. julij 2015, ob 16. uriPZS

Festival pohodništva v Planetu Tuš Koper

V soboto, 11. julija 2015, so nekatera društva Meddruštvenega odbora primorsko-notranjskih planinskih društev (Obalno PD Koper, PD Sežana, SPD Trst, koči na Sviščakih in Snežniku) v Planetu Tuš Koper ob razstavi replike Aljaževega stolpa "Ta pleh ima dušo" pripravilo odlično predstavitev dejavnosti planinstva na južnem Primorskem.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Kljub temu da je bila predstavitev zelo dobro pripravljena, vsebinsko in izvedbeno, ni bilo prav veliko obiska, kar pripisujejo predvsem neprimernemu vročemu poletnemu času. Razmeroma redki obiskovalci centra so imeli v mislih le svoj hitri nakup in skok v morje. Kar je razumljivo! 

Predstavitev je bila del skupnega projekta Planeta Tuš in PZS, za kar so seme zasejali prav v OPD Koper, in so na to zelo ponosni, saj se je akcija razširila na obsežno uspešno sodelovanje s trgovskim podjetjem Tuš.

koper

Na ogled sta bili postavljeni dve razstavi Planinske zveze Slovenije: predstavitev PZS in Planinski vestnik - 120 let z nami na planinskih poteh, PD Sežana in OPD Koper sta se predstavili s promocijskem gradivom na samostojnih stojnicah, Meddruštveni odbor pa z gradivom SPD Trst, Snežnika in Sviščakov, manjkala ni niti Knjigarna Libris s knjigami in zemljevidi (tudi založbe PZS). Bilo je poskrbljeno tudi za spoznavanje varnejšega gibanja v gorah (nasveti, oprema), za mlade pa delavnica spoznavanje začetkov hoje v hribe (risanje markacij, barvanje ...).

koper1

Za vse to so poskrbeli prostovoljci planinskih društev OPD Koper in PD Sežana, ki so nesebično namenili svojo prosto soboto sodelovanju in ob Aljaževem stolpu, ki letos praznuje 120-letnico, dokazali, da imajo tudi sedanji planinci dušo in so zapriseženi slovenski planinski organizaciji.

Razstava replike Aljaževega stolpa “Ta pleh ima dušo” se 6. avgusta seli v Slovenski planinski muzej v Mojstrano, kjer bo praznoval svoj častitljivi rojstni dan, pospremljen s številnimi prireditvami. 

Besedilo in fotografije: Maruška Lenarčič

Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

petek, 17. november 2023

V osrednjem delu novembrske številke Planinskega vestnika, ki je pester z različnimi prispevki in s čudovitimi fotografijami, se podajamo na trekinge. V deželo nomadov - v Kirgizijo, ki ji pravijo Švica centralne Azije, in med tisočere obraze Nepala pod Himalajo.

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

sreda, 18. oktober 2023

Tema oktobrske številke Planinskega vestnika so umetne plezalne stene. "Če bi pred sto leti nekemu alpinistu predstavili prihodnost in razvoj alpinizma ter plezanja v naslednjih desetletjih, bi nas najbrž prav pisano pogledal. Verjetno bi se mu zdelo čudno, da se bodo ljudje od preživljanja časa v gorah, v naravi, preusmerili v zaprte telovadnice z bolj ali manj visokimi stenami in nanje pritrjenimi umetnimi oprimki. Če pa bi mu omenili, da bo športno plezanje leta 2020 olimpijska disciplina, nam prav gotovo ne bi verjel," je v uvodnem članku teme razmišljala avtorica. Pišemo tudi o tem, kateri center je bil prvi pri nas, kje vse so plezalni centri v naši deželi, kako nastanejo plezalne stene, pa tudi o tem, da so v Slovenski Bistrici v oktobru odprli največji plezalni center v Sloveniji.

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

ponedeljek, 18. september 2023

Po poletnem premoru smo morali stopiti skupaj in tu je nova številka zanimivega branja. Kar izstopa, je gotovo - morate priznati - naslovka. To je ena od slik Danila Cedilnika - Dena, priznanega slikarja, alpinista, gorskega vodnika in reševalca. Pravi esej o slikah je napisal sociolog kulture Igor Škamperle.

Iskanje med novicami