ponedeljek, 15. junij 2015, ob 13.30 uriPZS

Planinski vestnik, junij 2015

Glavna planinska sezona je pred nami in čas za različne ture, tudi najzahtevnejše. V temi meseca tokrat govorimo o zavarovanih plezalnih poteh; o stališču PZS in tujih planinskih zvez, o novi zavarovani plezalni poti pod Češko kočo in o vplivih teh poti na naravo.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Za vas smo se pogovarjali z gorskim reševalcem in alpinističnim smučarjem Drejcem Karničarjem ter udeležencem številnih himalajskih odprav, Stipetom Božićem.

V branje priporočamo tudi članek o zanimivem srečanju na Nanosu, o hudem potresu v Himalaji in grozljivih posledicah, o plezanju Gradišarjeve grape v Sklepu, pripovedi vpisne knjige iz leta 1946, o predvojnem alpinistu Benu Anderwaldu, ...

V rubriki Z nami na pot vam predstavljamo Rjavino in Pale di San Martino v Dolomitih. Lahko pa se z nami odpravite tudi na Cimon del Cavallo v Karnijskih Predaplah.

Sledijo stalne rubrike: kolumne, foto nasvet, varstvo narave, zdravje, novice iz vertikale, športnoplezalne novice, literatura, planinska organizacija, TNP.

Objavljamo tudi Natečaj za najboljšo planinsko fotografijo!

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika! Poiščite ga v svojem kiosku.

PDF Uvodnik in kazalo (1,3 MB)


Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

petek, 17. november 2023

V osrednjem delu novembrske številke Planinskega vestnika, ki je pester z različnimi prispevki in s čudovitimi fotografijami, se podajamo na trekinge. V deželo nomadov - v Kirgizijo, ki ji pravijo Švica centralne Azije, in med tisočere obraze Nepala pod Himalajo.

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

sreda, 18. oktober 2023

Tema oktobrske številke Planinskega vestnika so umetne plezalne stene. "Če bi pred sto leti nekemu alpinistu predstavili prihodnost in razvoj alpinizma ter plezanja v naslednjih desetletjih, bi nas najbrž prav pisano pogledal. Verjetno bi se mu zdelo čudno, da se bodo ljudje od preživljanja časa v gorah, v naravi, preusmerili v zaprte telovadnice z bolj ali manj visokimi stenami in nanje pritrjenimi umetnimi oprimki. Če pa bi mu omenili, da bo športno plezanje leta 2020 olimpijska disciplina, nam prav gotovo ne bi verjel," je v uvodnem članku teme razmišljala avtorica. Pišemo tudi o tem, kateri center je bil prvi pri nas, kje vse so plezalni centri v naši deželi, kako nastanejo plezalne stene, pa tudi o tem, da so v Slovenski Bistrici v oktobru odprli največji plezalni center v Sloveniji.

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

ponedeljek, 18. september 2023

Po poletnem premoru smo morali stopiti skupaj in tu je nova številka zanimivega branja. Kar izstopa, je gotovo - morate priznati - naslovka. To je ena od slik Danila Cedilnika - Dena, priznanega slikarja, alpinista, gorskega vodnika in reševalca. Pravi esej o slikah je napisal sociolog kulture Igor Škamperle.

Iskanje med novicami