ponedeljek, 15. junij 2015, ob 13.30 uriPZS

Planinski vestnik, junij 2015

Glavna planinska sezona je pred nami in čas za različne ture, tudi najzahtevnejše. V temi meseca tokrat govorimo o zavarovanih plezalnih poteh; o stališču PZS in tujih planinskih zvez, o novi zavarovani plezalni poti pod Češko kočo in o vplivih teh poti na naravo.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Za vas smo se pogovarjali z gorskim reševalcem in alpinističnim smučarjem Drejcem Karničarjem ter udeležencem številnih himalajskih odprav, Stipetom Božićem.

V branje priporočamo tudi članek o zanimivem srečanju na Nanosu, o hudem potresu v Himalaji in grozljivih posledicah, o plezanju Gradišarjeve grape v Sklepu, pripovedi vpisne knjige iz leta 1946, o predvojnem alpinistu Benu Anderwaldu, ...

V rubriki Z nami na pot vam predstavljamo Rjavino in Pale di San Martino v Dolomitih. Lahko pa se z nami odpravite tudi na Cimon del Cavallo v Karnijskih Predaplah.

Sledijo stalne rubrike: kolumne, foto nasvet, varstvo narave, zdravje, novice iz vertikale, športnoplezalne novice, literatura, planinska organizacija, TNP.

Objavljamo tudi Natečaj za najboljšo planinsko fotografijo!

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika! Poiščite ga v svojem kiosku.

PDF Uvodnik in kazalo (1,3 MB)


Poletna številka o sončnih žarkih v gorah - preventiva in posledice

Poletna številka o sončnih žarkih v gorah - preventiva in posledice

torek, 12. julij 2022

V tokratni temi meseca dvojne številke Planinskega vestnika smo se posvetili nevarnostim sončnih žarkov v gorah, zdravstvenim posledicam čezmernega izpostavljanja soncu, delimo pa tudi primerne napotke za preventivo, kajti sončnemu UV-sevanju se ni mogoče v celoti izogniti in to tudi ni cilj, ker je gibanje na sončni svetlobi koristno in potrebno.

Junijski Vestnik o požarni varnosti v kočah

Junijski Vestnik o požarni varnosti v kočah

petek, 17. junij 2022

V junijski številki Planinskega vestnika smo se v temi meseca posvetili požarni varnosti v planinskih kočah. Med leti 2017 in 2021 so namreč v zgolj treh letih in pol na območju Kamniško-Savinjskih Alp zgorele tri čudovite in zelo priljubljene planinske koče, Kocbekov dom na Korošici, Frischaufov dom na Okrešlju in Mozirska koča na Golteh.

Majski Vestnik 2022 o vodah v Alpah

Majski Vestnik 2022 o vodah v Alpah

sreda, 18. maj 2022

V majski številki Planinskega vestnika so tema meseca vode v Alpah. Alpski vodni krog lahko opišemo v obliki sistema - padavine, ledeniki, reke, zajetja podzemnih voda, jezera, reke z mokrišči. Območja tekočih voda so bila zaradi oskrbe z vodo in ekonomskih potencialov od nekdaj zanimiva za človeka in njegove dejavnosti. Alpske reke so pomemben vir pitne vode, zaradi svoje obilnosti pa so še danes razvojni dejavnik za več kot 14 milijonov ljudi, ki živijo na neposrednem območju Alp.

Iskanje med novicami