ponedeljek, 15. junij 2015, ob 13.30 uriPZS

Planinski vestnik, junij 2015

Glavna planinska sezona je pred nami in čas za različne ture, tudi najzahtevnejše. V temi meseca tokrat govorimo o zavarovanih plezalnih poteh; o stališču PZS in tujih planinskih zvez, o novi zavarovani plezalni poti pod Češko kočo in o vplivih teh poti na naravo.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Za vas smo se pogovarjali z gorskim reševalcem in alpinističnim smučarjem Drejcem Karničarjem ter udeležencem številnih himalajskih odprav, Stipetom Božićem.

V branje priporočamo tudi članek o zanimivem srečanju na Nanosu, o hudem potresu v Himalaji in grozljivih posledicah, o plezanju Gradišarjeve grape v Sklepu, pripovedi vpisne knjige iz leta 1946, o predvojnem alpinistu Benu Anderwaldu, ...

V rubriki Z nami na pot vam predstavljamo Rjavino in Pale di San Martino v Dolomitih. Lahko pa se z nami odpravite tudi na Cimon del Cavallo v Karnijskih Predaplah.

Sledijo stalne rubrike: kolumne, foto nasvet, varstvo narave, zdravje, novice iz vertikale, športnoplezalne novice, literatura, planinska organizacija, TNP.

Objavljamo tudi Natečaj za najboljšo planinsko fotografijo!

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika! Poiščite ga v svojem kiosku.

PDF Uvodnik in kazalo (1,3 MB)


Septembrski Vestnik je tu

Septembrski Vestnik je tu

sobota, 18. september 2021

Septembrska številka Planinskega vestnika ponovno prinaša veliko zanimivega branja. V prvem delu pišemo o državnem odlikovanju red za zasluge, ki ga je iz rok predsednika Slovenije Boruta Pahorja Planinski vestnik dobil ob 125-letnici izhajanja, ki smo jo obeležili lansko leto. Svoja mnenja in čestitke so podali tudi številni, ki redno berejo in spremljajo Planinski vestnik skozi čas. V nadaljevanju sledi tema meseca, posvečena štiridesetletnici Zakona o Triglavskem narodnem parku in še nekaterim drugim obletnicam naših parkov.

Poletna - dvojna številka Planinskega vestnika

Poletna - dvojna številka Planinskega vestnika

ponedeljek, 19. julij 2021

Danes je izšla nova, dvojna - poletna - številka Planinskega vestnika. In kot že nekaj let tudi tokratno poletno številko krasita dve fotografiji čez tri strani. V temi meseca pišemo, kako lahki in hitri smo v gorah. Razmišlja več alpinistov, gorskih vodnikov in vodnik PZS.

Junijski Vestnik o baronu Zoisu

Junijski Vestnik o baronu Zoisu

petek, 18. junij 2021

V junijski temi meseca smo se posvetili velikemu razsvetljencu, baronu Žigu Zoisu. Baron Sigismondo (Žiga) Zois (1747-1819) je splošno znan kot podpornik kulture, nekoliko manj pa kot naravoslovec in mecen znanosti. Financiral je dve odpravi na Triglav, seveda tudi z namenom, da bi odkrili cenjeno železovo rudo.

Iskanje med novicami