ponedeljek, 15. junij 2015, ob 13.30 uriPZS

Planinski vestnik, junij 2015

Glavna planinska sezona je pred nami in čas za različne ture, tudi najzahtevnejše. V temi meseca tokrat govorimo o zavarovanih plezalnih poteh; o stališču PZS in tujih planinskih zvez, o novi zavarovani plezalni poti pod Češko kočo in o vplivih teh poti na naravo.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Za vas smo se pogovarjali z gorskim reševalcem in alpinističnim smučarjem Drejcem Karničarjem ter udeležencem številnih himalajskih odprav, Stipetom Božićem.

V branje priporočamo tudi članek o zanimivem srečanju na Nanosu, o hudem potresu v Himalaji in grozljivih posledicah, o plezanju Gradišarjeve grape v Sklepu, pripovedi vpisne knjige iz leta 1946, o predvojnem alpinistu Benu Anderwaldu, ...

V rubriki Z nami na pot vam predstavljamo Rjavino in Pale di San Martino v Dolomitih. Lahko pa se z nami odpravite tudi na Cimon del Cavallo v Karnijskih Predaplah.

Sledijo stalne rubrike: kolumne, foto nasvet, varstvo narave, zdravje, novice iz vertikale, športnoplezalne novice, literatura, planinska organizacija, TNP.

Objavljamo tudi Natečaj za najboljšo planinsko fotografijo!

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika! Poiščite ga v svojem kiosku.

PDF Uvodnik in kazalo (1,3 MB)


Januarski Vestnik o etiki v gorah

Januarski Vestnik o etiki v gorah

torek, 17. januar 2023

Zakoračili smo v novo leto, v nov letnik. Januarska tema meseca je posvečena etiki v gorah. V temi boste lahko prebrali pet zapisov o etiki v gorah - od pozdravljanja, obnašanja na poteh do iskrenosti v stenah. Mire Steinbuch je vse lepo uredil in imamo res kakovostno temo, ki smo si jo želeli že nekaj časa.

Miren božič in SREČNO 2023!

Miren božič in SREČNO 2023!

ponedeljek, 19. december 2022

Si predstavljate svet, v katerem vse poti vodijo proti soncu? Svet, v katerem so sledi, ki jih puščamo, kažipoti tistim, ki so zašli ali tavajo v megli? Naj bodo naše sledi takšne, kot je markacija, ki nam pokaže pot iz megle – pa naj bodo to nasmehi, ponujene dlani, stopinje v snegu, zgodbe, ki jih napišemo na papir, ali fotografije, od katerih ne moremo odtegniti oči. Naj bodo naše poti kažipoti, ki vodijo proti soncu … Spoštovane bralke in bralci Planinskega vestnika, miren božič vam želimo in vse dobro v letu 2023! Uredništvo

Decembrski Planinski vestnik o prezrtem alpinistu

Decembrski Planinski vestnik o prezrtem alpinistu

nedelja, 18. december 2022

Decembrska tema meseca je posvečena prezrtemu alpinistu izpred prve svetovne vojne, ki je med drugim v svojih zapiskih dejal: "Zmagovalec je tisti, ki je nekaj naredil iz sebe." Toda, kdo je bil Klodwig Tschada (1892-1918) in kaj je vse preplezal? Raziskovanja se je lotil seveda naš Dušan Škodič, ki je prišel do zelo zanimivih podatkov in vse to tudi objavljamo.

Iskanje med novicami