sobota, 13. junij 2015, ob 19.40 uriPZS

Dva tisoč ljubiteljev gora na Dnevu slovenskih planinskih doživetij 2015 na Krvavcu

Vse poti planincev so v soboto, 13. junija 2015, vodile na Krvavec, kjer se jih je na Dnevu slovenskih planinskih doživetij zbralo kar 2000 – odraslih, mladih in najmlajših planincev, turnih kolesarjev ter drugih ljubiteljev gora in narave iz vse Slovenije in še čez mejo. Privoščili so si polno malho doživetij na vodenih planinskih in kolesarskih izletih, ustvarjalnih in orientacijskih delavnicah, med plezanjem, ob prikazu gorskega reševanja, razstavi ob 120-letnici Planinskega vestnika ter spoznavanju planinske organizacije in opreme. Slovesni sprevod praporščakov planinskih društev je bil uvod v slavnostno prireditev, planinsko druženje pa zvečer sklene letni kino.

Klikni na fotografijo za povečavo ...

Planinska zveza Slovenije (PZS) že več kot 30 let praznuje dan slovenskih planincev, četrto leto pa je pod krovom Dne slovenskih planinskih doživetij program obogatila s celodnevnim dogajanjem za ljubitelje gora vseh generacij, ki so ga letos skupaj s partnerji pripravili PZS, PD Kranj in RTC Krvavec. Udeleženci, ki so na vseslovenski planinski praznik prišli od blizu in daleč, so polnokrvno doživeli planinstvo kot način življenja. Mladi planinci so uživali v orientacijskem iskanju skritega zaklada, slikanju na kamne, ustvarjanju naravnega superjajčka in plezanju na plezalnem stolpu na Gospincu. Odrasli so se v družbi vodnikov ali samostojno razgledovali po slikoviti okolici na planinskih izletih po Tihi dolini, na Vrh Korena in v spremstvu biologov po Krvavcu ter na kolesarski turi po Krvavcu in med spustom v dolino. Majhne in velike je pritegnil prikaz reševanja s sedežnice kranjskih gorskih reševalcev, z zanimanjem pa so si ogledali tudi stojnice, na katerih so se predstavljali Planinska založba PZS, Planinski vestnik ter s planinsko opremo in svetovanjem o njeni uporabi Alpina, Intersport, Annapurna – Marmot in Rodeo team. V vrvež se je pomešal tudi Val 202, tako da so planinski utrip s Krvavca lahko začutili poslušalci po vsej Sloveniji.

Letos je bil še poseben poudarek na tem, da je to priložnost za rekreacijo v naravi. Takšna prireditev je čudovit prikaz dejavnosti društev in njihovega pomena za aktivnejše prebivalstvo. Tako je to še en prispevek h graditvi pomena mreženja različnih športnih organizacij, h kateremu so v zadnjem letu aktivno pristopili Planinska zveza Slovenije, Olimpijski komite Slovenije in Zveza za šport invalidov Slovenije v projektu Mreža NVO za rekreacijo v naravi, ki ga sofinancirata Evropski socialni sklad in Ministrstvo za javno upravo.

Dan_slovenskih_planinskih_dozivetij_mladi_planinci

Doživetja za majhne in velike planince na Krvavcu (foto Manca Čujež)

Slavnostno prireditev na Plaži na Krvavcu so s slovesnim sprevodom začeli praporščaki več kot 50 planinskih društev. Razveseljivo množico planincev so pozdravili predsednik PZS Bojan Rotovnik, predsednik PD Kranj Tine Marenče in direktor RTC Krvavec Srečko Retuznik, ki so poudarili, kako lepo je ob začetku poletne planinske sezone videti združeno tako generacijsko mešano občinstvo, saj so ravno gore in planinstvo pomembni za tesno povezovanje Slovencev. Da varneje hodijo po planinskih poteh, skrbijo prostovoljni markacisti PZS, kot je ob letošnji 40. obletnici evropske pešpoti E6 izpostavil predsednik KEUPS Jože Prah. Planinska organizacija letos praznuje še več pomembnih jubilejev, med njimi 120 let Planinskega vestnika, najstarejše še izhajajoče slovenske revije, in Aljaževega stolpa, kulturnega spomenika državnega pomena in nezamenljivega simbola slovenstva. S šopkom glasbenih in mažoretnih točk so kulturni program popestrili člani Otroškega pevskega zbora OŠ Orehek Kranj in pevske skupine OPD Koper, ki so na Gorenjskem podelili svoj primorski zanos, v poznopoldanskem druženju pa ga je živahno prevzela skupina The Poušters.

Dan_slovenskih_planinskih_dozivetij_prireditev

Razveseljiva množica ljubiteljev gora na slavnostni prireditvi na Dnevu slovenskih planinskih doživetij 2015 na Krvavcu (foto Manca Čujež)

Ko je padel mrak, so Dan slovenskih planinskih doživetij 2015 v Planinskem domu na Gospincu sklenile projekcije slovenskih gorniških filmov Sfinga in Aljažev stolp – Ta pleh ima dušo! ter kratkega filma učencev OŠ Šenčur o Aljaževem stolpu, nagrajenega na natečaju Slovenskega planinskega muzeja.

Dan slovenskih planincev že tradicionalno pomeni začetek poletne planinske sezone, ki traja do sredine septembra in v gore privabi največ ljubiteljev gora, ki bodo lahko uživali tudi gostoljubje planinskih koč, saj je večina že odprtih, preostale pa bodo do 25. junija. Veliko prijetnih doživetij na planinskih poteh je zbranim planincem zaželel tudi predsednik planinske zveze Bojan Rotovnik.

Vse fotografije si lahko ogledate na facebook strani Planinske zveze Slovenije v albumu na tej povezavi.

Manca Čujež

--------------------
Medijske objave:
V gore brez gorja! (Val 202)
Plaža na Krvavcu tokrat gostila številne planince (MMC RTV Slovenija)
Dan slovenskih planinskih doživetij na Krvavcu (Radio Triglav)
Dva tisoč ljubiteljev gora na Dnevu slovenskih planinskih doživetij na Krvavcu (Gore-ljudje)
Tudi Dolenjci na srečanju slovenskih planincev na Krvavcu (Lokalno.si)
Dva tisoč ljubiteljev gora na Dnevu slovenskih planinskih doživetij 2015 na Krvavcu
(Si21.com)
Več kot dva tisoč planincev uživalo v Dnevu slovenskih planinskih doživetij (foto) (Planet Siol.net)
Dan slovenskih planinskih doživetij (Gorenjski glas)


Fotogalerija

Avtor: Manca Čujež
Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

petek, 17. november 2023

V osrednjem delu novembrske številke Planinskega vestnika, ki je pester z različnimi prispevki in s čudovitimi fotografijami, se podajamo na trekinge. V deželo nomadov - v Kirgizijo, ki ji pravijo Švica centralne Azije, in med tisočere obraze Nepala pod Himalajo.

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

sreda, 18. oktober 2023

Tema oktobrske številke Planinskega vestnika so umetne plezalne stene. "Če bi pred sto leti nekemu alpinistu predstavili prihodnost in razvoj alpinizma ter plezanja v naslednjih desetletjih, bi nas najbrž prav pisano pogledal. Verjetno bi se mu zdelo čudno, da se bodo ljudje od preživljanja časa v gorah, v naravi, preusmerili v zaprte telovadnice z bolj ali manj visokimi stenami in nanje pritrjenimi umetnimi oprimki. Če pa bi mu omenili, da bo športno plezanje leta 2020 olimpijska disciplina, nam prav gotovo ne bi verjel," je v uvodnem članku teme razmišljala avtorica. Pišemo tudi o tem, kateri center je bil prvi pri nas, kje vse so plezalni centri v naši deželi, kako nastanejo plezalne stene, pa tudi o tem, da so v Slovenski Bistrici v oktobru odprli največji plezalni center v Sloveniji.

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

ponedeljek, 18. september 2023

Po poletnem premoru smo morali stopiti skupaj in tu je nova številka zanimivega branja. Kar izstopa, je gotovo - morate priznati - naslovka. To je ena od slik Danila Cedilnika - Dena, priznanega slikarja, alpinista, gorskega vodnika in reševalca. Pravi esej o slikah je napisal sociolog kulture Igor Škamperle.

Iskanje med novicami