Revija za ljubitelje gora že od leta 1895, foto: Vladimir Habjan

Natečaj za kratko zgodbo 

Uredništvo Planinskega vestnika razpisuje natečaj za kratko zgodbo. Možne so tri tematike: humoristična, ljubezenska in mladinska - vse seveda v povezavi z gorskim svetom. Zgodba naj ne bo daljša od 10.000 znakov (vključno s presledki). Iz vsake od razpisanih tem bo komisija izbrala po eno najboljšo zgodbo, ki jo bomo objavili v Planinskem vestniku in dodatno nagradili z lepo knjigo.
Zgodbe s pripisom "ZA NATEČAJ" nam na naslov uredništva pošljite najkasneje do 30. APRILA 2011. Imena zmagovalcev bomo objavili v junijski številki naše revije.

Uredništvo

Zakaj A4?

Da plačujem naročnino za Planinski vestnik, je vzrok staromodni občutek pripadnosti. Kar pa me ne ovira, da se ne bi vedno znova, sam pri sebi, po malem usajal: ne nad vsebino, ampak nad neuglednim formatom. Krivo je nesorazmerje! Tako mogočne gore, tako stara in ugledna organizacija, pa taka mini revija v velikosti šolskega zvežčiča ...
Nič ne pomagajo res odlične fotografije, ki ne pridejo do učinka, kakršnega bi zaslužile zaradi svoje kvalitete, in bi polno zaživele že v malo večjem formatu, takem, kot ga ima danes večina podobnih revij pri nas in v soseščini. Pogledam na primer v Men's Health in uživam v Urbanovih (Urban Golob, op. ur.) fotografijah gorskih podvigov, kjer večji format omogoča oblikovalcu različne možnosti oblikovanju teksta in podobe v sugestivno celoto. Gre za občutek, za doživetje gorskega prostora in resnično škoda je za tako številne dragocene posnetke, ki izgubijo precejšen del svoje izrazne moči v sedanjem formatu Vestnika. Fotografija pa, kot vemo, pove več kot tisoč besed.
Navsezadnje bo naš Vestnik z novo, atraktivnejšo podobo pridobil tudi nove bralce in naročnike. Sodobni obiskovalci gora so razgledani, aktivni ljudje z najrazličnejšimi športnimi, rekreativnimi, pa tudi kulturnimi in estetskimi interesi, ki jih vse zadovoljujejo v gorah. Gore so uteha za dušo in zdravilo za telo in ni razloga, da Planinski vestnik, revija za vse ljubitelje gora, ne bi meril tudi na publiko, ki ni nujno včlanjena v planinska društva.
Sam sem, kot se spodobi, zmerno konservativen, kar pomeni, da cenim tradicijo in preteklost, se pa zavedam, da je edina stalnica v življenju sprememba in da ima, kot je nekoč zapisal nepozabni alpinist in pisatelj Boris Režek, »samo novo nepremagljiv čar.«
Torej se že veselim novega Vestnika v novem formatu! 

France Zupan

21. festival gorniškega in avanturističnega filma v Gradcu, 11.-14. november 2009

»Naj bo letos drugače!« sem si dejal, ko sem se tako mimogrede spomnil na november. Že več kot dve desetletji nas ljubitelje gora, narave, divjih živali, drugačnih kultur, planince, plezalce ter alpiniste naši avstrijski sosedje sredi novembra prijetno razveselijo. V času, ko je glavna sezona obiskov gora mimo in v visokogorju pritisne jesenski mraz, se lahko med širna prostranstva obiskovalcev nekoristnega sveta podamo nekoliko drugače. Iz udobnega sedeža lahko v treh dneh, kolikor traja festival, stopimo v svet, ki ga mogoče nikoli ne bomo videli v živo, ampak samo na filmskem platnu. Številne projekcije včasih hkrati potekajo kar v treh dvoranah blizu Casina Graz. Vsakoletne festivalske novosti, množica odličnih filmov in številni znani gostje pa žal ne pritegnejo veliko gledalcev iz Slovenije. Vsako leto me preseneča, da Slovenci enkratne priložnosti, ki se nam ponuja tako rekoč pred nosom, nikoli ne izkoristimo tako, kot bi jo lahko. Obiskovalce iz dežele na sončni strani Alp lahko vedno preštevam na prste, pa še ti so tam skorajda po službeni dolžnosti. Od 11. do 14. novembra si bomo lahko v Graškem kongresnem centru ogledali več kot 60 filmov, ki se bodo potegovali za nagrade v različnih kategorijah. Zlate kamere bodo v soboto zvečer, na zadnji dan festivala, podelili v 5 kategorijah: gorniški dokumentarni film, plezanje v skali in ledu, pustolovski oz. avanturistični film, narava in okolje ter kategorija »Alpske in tuje kulture«. Za vsakogar nekaj, torej. Tako kot zadnjih nekaj let bodo zagotovo sedeži za vse predstave razprodani že nekaj dni pred uradnim odprtjem festivala. Vstopnice si je zato najbolje rezervirati kar preko spletainterneta. Sedaj je pravzaprav skrajni čas, da si nabavite kakšno vstopnico, ki jo najlažje naročite na www.mountainfilm.com. Vsekakor prireditev, ki je že zaradi bližine vredna ogleda. Se vidimo letos v Gradcu?

Silvij Morojna


S klikom do vseh člankov naše revije zdaj že od leta 1957!

Z veseljem obveščamo bralce, da smo na spletno stran www.pvkazalo.si postavili dodatnih 14 letnikov poskeniranih izvodov naše revije, kar nam je omogočila donacija Fundacije za šport. Sedaj je možno s pomočjo elektronskega kazala priti do kopij vseh objav od letnika 1986 do 2007 (več o tem, kako to storimo, smo opisali na zadnji platnici lanske decembrske številke). V vseh člankih je omogočeno optično prepoznavanje znakov, tako da je mogoče besedila kopirati in po želji uporabljati. Zelo radi bi poskenirali in dali na razpolago vse letnike od prvega, 1895, zato iščemo podpornike, ki so pripravljeni finančno pomagati. Skeniranje posameznega letnika stane od 100 do 200 € (odvisno od debeline). Za skeniranje vsega preostalega potrebujemo še okoli 10.000 €. Če ste pripravljeni pripomoči k izvedbi tega projekta, nam to sporočite na naslov pv@pzs.si. (Donacije lahko nakažete na transakcijski račun PZS št. 05100-8010489572, sklic 0522).

Uredništvo Planinskega vestnika

Obvestilo

Zaradi velikega obsega društvenih vesti, novic in obvestil in zaradi množice prispevkov, ki čakajo na objavo tudi po več mesecev, ter zaradi omejenih finančnih sredstev, zaradi česar ne moremo povečati števila strani naše revije, smo bili primorani skrčiti rubriko Novice in obvestila. Zato novic o društvenih izletih začasno ne bomo objavljali.
Prosimo za razumevanje.

Uredništvo Planinskega vestnika

 
komentar  na turo  alpinizem  pisma bralcev  obvestila  tuji mediji o nas  Piškotki 

 

 

   
 

Planinski vestnik ISSN 0350-4344
© Planinska zveza Slovenije. Vse pravice pridržane.