Predstavitev

Uredniški odbor

Vladimir Habjan
... je odgovorni urednik Planinskega vestnika. Že v osnovni šoli je urejal šolsko glasilo Solzice. Od leta 1994 objavlja v različnih časopisih in revijah (Slovenec, Turist, Delo Reportaže, Delo Dom, Nedelo, Fit, Naš Stik, Gea, Planinski vestnik, Grif, Sokol). Objavil je več kot 300 člankov s planinsko tematiko. Za revijo Gea je spomladi 1999 pripravil priročnik Gorništvo (priloga revije). V obdobju 1995-96 je bil urednik planinsko-alpinistične rubrike v reviji Turist. Njegova knjižna bibliografija je obsežna:
avtor gorniškega vodnika Manj znane poti slovenskih gora (Sidarta, 1999),
urednik in soavtor gorniškega učbenika Gibanje v zahtevnem gorskem svetu (PD Ljubljana-Matica, 2000),
pobudnik izdaje in urednik izbranih Tumovih planinskih spisov; za knjigo je prispeval spremno besedo, napisal opombe in zbral Tumovo planinsko-alpinistično publicistiko ter bibliografijo o Tumi (Tuma, 2000),
soavtor izletniškega vodnika Naravne znamenitosti Slovenije (soavtor Peter Skoberne, Sidarta, 2001),
soavtor planinskega vodnika Kamniško-Savinjske Alpe (soavtorji Andrej Stritar, Jože Drab, Andraž Poljanec, Planinska založba, 2003),
avtor gorniškega vodnika Zimski vzponi v slovenskih gorah (Sidarta, 2004),
soavtor planinskega vodnika Tržič (soavtorica Irena Mušič, Planinska založba, 2006),
soavtor planinskega vodnika Karavanke (soavtorica Irena Mušič, Sidarta 2007),
avtor gorniškega vodnika Brezpotja (Sidarta, 2009, ponatis 2017),
avtor leposlovne knjige Čez rob (Planinska založba, 2011, ponatis 2017),
glavni urednik in soavtor knjige Reševanje v gorah (GRZS, 2012)
sourednik in soavtor knjige Želja pomagati (GRS Kamnik, 2012)
sourednik zbornika Korak za korakom do stodvajsetih let (PD Kamnik, 2013)
avtor knjige Živeti z gorami (Planinska založba, 2013),
soavtor gorniškega vodnika Alpe brez meja (soavtorica Irena Mušič Habjan, Sidarta, 2017).
Vladimir Habjan je tudi amaterski fotograf z več kot 1000 objavljenimi fotografijami v časopisih, revijah, koledarjih, prospektih, zgibankah in knjigah. Za koledar PZS je v obdobju 1998-2012 vsako leto prispeval svoje fotografije. Doslej je imel osem samostojnih fotografskih razstav.
 
Emil Pevec
... je tehnični urednik Planinskega vestnika. Od leta 1997 je v Trzinu tudi tehnični urednik občinskega glasila Odsev. V letih 1998-1999 je bil glavni urednik tedaj po nekaterih ocenah najboljšega planinskega društvenega glasila Ongrčki. Od leta 1995 do 1998 je bil član UO MK PZS, od leta 1998 do 2000 je vodil Založniški odbor MK PZS, sedaj pa je njegov član. Uredil in oblikoval je pesmarico "Gorniška 1" (2001). Oblikoval je knjigo "Mentorji planinskih skupin" (2001), knjižice "Mladinska komisija v letu ..." (od leta 1998 do 2002) ter knjižice za letno in zimsko izpopolnjevanje vodnikov PZS (2000). Kot amaterski fotograf je sodeloval pri koledarjih PZS. Pripravil je zasnovo domačih spletnih strani MK PZS (http://www.pzs.si/mk).
V letu 2018 je prevzel tudi naloge tehničnega urednika Planinske založbe. 
 
Mateja Pate
... je članica uredništva Planinskega vestnika je od leta 2003, ko je prevzela rubrike Alpinizem, Naša smer in Novice iz vertikale, trenutno pa ureja prispevke za rubrike Zdravje, Kolumna, Planinčkov kotiček, Vzgoja in Športnoplezalne novice. S svojo najljubšo prostočasno dejavnostjo, pisanjem, je v obliki prispevkov z gorniško tematiko začela pri revijah Tabor in Alpinistični razgledi, nadaljevala pri revijah Grif, pri kateri je bila tudi članica uredništva, in i-Gore, ter nazadnje pristala pri Planinskem vestniku. Uredila je dva zbornika Alpinističnega odseka Rašica, Prvih petindvajset in Šest krat pet let. Objavljala je tudi v časopisu Gora ter na spletnem portalu Gore...ljudje. V dobrega četrt stoletja se je nabralo blizu 200 prispevkov v omenjenih publikacijah. Kot doktorica veterinarskih znanosti piše strokovne in znanstvene članke v domačih in tujih revijah s področja veterinarske mikrobiologije, nevidni živi svet pa se trudi približati širši javnosti s poljudnimi članki v reviji Pogled ter v legendarnih revijah Ciciban in Cicido. Kot urednica sodeluje tudi pri Planinski založbi. Nekdanja načelnica Alpinističnega odseka Rašica je trenutno alpinistka, alpinistična inštruktorica in inštruktorica športnega plezanja ˝v mirovanju˝. V zadnjem času z veseljem raziskuje gibanje in potenciale plastičnosti možganov ob učenju in poučevanju metode Feldenkrais.
 
Irena Mušič Habjan
... doktorica kemijskih znanosti, je od leta 2008 članica uredniškega odbora Planinskega vestnika, zadolžena za rubrike Z nami na pot, GRS in V spomin. Je alpinistka in (prva) gorska reševalka z izpitom društva GRS Kamnik ter gorniška publicistka. Trenutno je tudi članica UO DGRS Kamnik kot tajnica in članica KINFO pri GRZS. S svojega poklicnega področja je objavila več znanstvenih člankov, skupaj z Vladimirjem Habjanom pa je soavtorica vodnikov Tržič (Planinska založba, 2006), Karavanke (Sidarta, 2007) in Alpe brez meja (Sidarta, 2017) ter avtorica vodnika Jezersko (Planinska založba, 2009). Je glavna urednica knjige Želja pomagati (GRS Kamnik, 2012), sourednica zbornika Korak za korakom do stodvajsetih let (PD Kamnik, 2013), urednica planinskih vodnikov Dolina Soče - Bovško (Planinska založba, 2017) in Dolomiti podolgem in počez (Planinska založba, 2019). Kot urednica deluje tudi v Planinski založbi.
 
Dušan Škodič
... tehnolog poštnega prometa, je od leta 2011 član, leto prej pa zunanji sodelavec uredništva Planinskega vestnika. Na planinskem področju ima opravljene tečaje za markacista, gorskega stražarja, vodnika in inštruktorja planinske vzgoje.
V Planinski vestnik piše od leta 1994, predvsem leposlovje in romantizirane zgodovinske teme. Piše tudi za Poštne razglede ter revijo Za srce, uspešno je sodeloval na nekaj literarnih natečajih. Je avtor romana Devet dni v avgustu (VED, 2005), za radio Dur je posnel 45 avtorskih oddaj s planinsko tematiko (Nad meglo).
 
Marta Krejan Čokl
... profesorica slovenščine in filozofije. V svojem pisanju rada daje priložnost tistemu, kar pogosto ostaja skrito. Naj gre za intervjuje ali teme meseca, kolumne ali uvodnike, vedno išče stvari, ki se jih da videti z različnih vidikov in jih povedati tako, da jih lahko vsak razume, kakor hoče. Kot lektorica posveča veliko skrb pristni, čisti slovenski besedi, kar je eno izmed temeljnih poslanstev Planinskega vestnika. Kot alpinistka inštruktorica išče izzive v podobnem svetu, kakršnega najraje opisuje - v na videz ostrem in nevarnem, a v resnici domačem in prijetnem, če mu le dovoliš, da ostane tak, kakršen je. To si članica UO Planinskega vestnika ali Gozdna, kakor jo kličejo kolegi alpinisti iz AK Ravne na Koroškem, želi tudi zase, ostati takšna, kakršno poznajo bralci. Zato, da bi se vedno naučila kaj novega. Je urednica mesečnika Viharnik, trenutno edine koroške revije z več kot petdesetletno tradicijo, in profesorica slovenščine v Srednji šoli za fotografijo in oblikovanje Ljubljana. V Viharniku že od leta 2002 objavlja različne prispevke in ga lektorira, ureja pa od leta 2010. S Planinskim vestnikom je sprva sodelovala kot avtorica prispevkov z alpinistično tematiko, od leta 2007 kot lektorica, čez štiri leta pa je prevzela skrb za prispevke o alpinizmu in športnem plezanju ter za leposlovje. Sodeluje tudi s Planinsko založbo, in sicer kot lektorica ali urednica, ureja in lektorira pa tudi različne knjige, kataloge, biltene in podobno z drugih področij.
 
Zdenka Mihelič
... profesorica matematike in fizike, v Planinskem vestniku pokriva dejavnosti PZS, narave in planinskih koč; na Radiu Univox pripravlja, ureja in vodi oddajo Čez hribe in doline, ki je na sporedu vsak tretji četrtek v mesecu, piše za lokalni časopis. Z veseljem pa vzame v roke tudi fotoaparat in lovi trenutke in lepote gora. Udejstvuje se tudi na prostovoljnem področju planinstva, je aktivna članica PD Ribnica, vodnica PZS kategorij A, B in D, mednarodna planinska vodnica ter kot srčna vodnica popelje goste v objem gora in do njihovega najboljšega počutja.
 
Mire Steinbuch
... je predmetni učitelj angleščine in srbohrvaščine, vendar ni nikoli poučeval. Delal je kot tiskar, računalniški programer-organizator, novinar in prevajalec.
Objavljal je v revijah Alpinistični razgledi, Grif, Gea in Magazin. Prevedel je tri knjige z gorniško tematiko, Nevarna igra (Deep Play) Paula Pritcharda, Pogled z Monte Visa (In Monte Viso's Horizon) Willa McLewina in Iskalci svobode (Freedom Climbers) Bernadette McDonald. Je vnet ljubiteljski fotograf. Kot član foto-skupine Moste je razstavljal na klubskih in samostojnih razstavah. Pleza od leta 1986.
Najprej je bil dolgoletni občasni sodelavec Planinskega vestnika, nato je postal zunanji sodelavec, od marca 2013 je član uredniškega odbora, zadolžen za intervjuje in literaturo. Za prilogo PV je napisal Angleško-slovenski plezalski slovarček, Vodniček po Korziki in Vodniček po Nacionalnem parku Paklenica.
 
Tina Leskošek
... diplomirana biologinja, je od leta 2013 članica uredništva Planinskega vestnika, že od leta 2010 pa je sodelovala kot zunanja sodelavka. Je alpinistična inštruktorica, članica Alpinističnega odseka Rašica in članica Komisije za varstvo gorske narave. Pri Planinskem Vestniku je zadolžena za področje alpinizma in izobraževanja, piše pa tudi članke s področja biologije in naravovarstva.