sobota, 15. februar 2014PZS

Planinski vestnik, februar 2014

Poštnih znamk z gorskimi motivi, z motivi rož, osebnih poštnih znamk je ogromno, kar boste lahko spoznali v februarski temi meseca v Planinskem vestniku. Za vas smo se pogovarjali z Vojkom Čeligojem, planinskim aktivistom, publicistom in tudi filatelistom ter z vodstvom Planinske zveze Slovenije, ki letošnjo pomlad zaključuje svoje štiriletno delovanje.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Spomnili smo se 70. obletnice smrti dr. Juliusa Kugyja, znamenitih alpinistk Pavle Jesih in Mire Marko Debelak, se z alpinisti odpravili v Patagonijo in Tibet ter na počitnice na jug Francije.

V rubriki Z nami na pot se bomo s smučmi povzpeli na gore nad dolino Maltatal na Koroškem, peš pa se bomo odpravili na zasnežene vrhove Tosca, Snežnika, Dovške Babe in na Križ.

Predstavljamo vam test opreme gojzarjev in opremo, ki jo morate vzeti s seboj v zimske gore.
Sledijo stalne rubrike: Varstvo narave in Zelišča naših gora, Novice iz tujine, Športnoplezalne novice, Literatura, Planinska organizacija, TNP in V spomin.
Februarsko številko smo tudi v notranjosti nekoliko prenovili. Upamo, da vam bo nova oblika všeč.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika! Poiščite ga v svojem kiosku.

PDF Kazalo PV, februar 2014
(1,09 MB)

Uredništvo Planinskega vestnika  
--------------------------------------------
Planinski vestnik, februar 2014, lahko kupite tudi v Spletni trgovini PZS.


Vsebina - Članki

TEMA MESECA 4
Male sličice - velike zgodbe. Emil Pevec
Tudi poštne znamke vabijo v gore. Planinski motivi na slovenskih znamkah in dopisnicah. Peter Suhadolc
INTERVJU 11
Poskušam biti še vsaj malo koristen. Pogovor z Vojkom Čeligojem. Žarko Rovšček
VISOKA OBLETNICA 14
Julius Kugy in njegovi vodniki. Ob 70. obletnici smrti poeta Julijskih Alp (1858-1944). Janez Turk
RAZMIŠLJANJA 18
Ženski nad prepadi. Ženski, ki sta potegnili slovenski alpinizem iz zakotja. France Zupan
OKROGLA MIZA 22
Uspeli ohraniti prostovoljnost delovanja. Pogovor z vodstvom PZS o preteklem mandatu. Vladimir HabjanZ NAMI NA POT 28
Čarobna dolina presežnikov. Maltatal. Mitja Peternel
Opisi 33
Faschaunereck. Mitja Peternel 
Reitereck. Mitja Peternel
Hochalmspitze. Mitja Peternel
Kölnbreinspitze. Mitja Peternel

Opisi 37
Tosc. Irena Mušič Habjan
Veliki Snežnik. Irena Mušič Habjan
Dovška Baba. Irena Mušič Habjan
Koroška Rinka/Križ. Irena Mušič Habjan

DVA OBRAZA PATAGONIJE 41
Slovenca na še nepreplezanem vrhu ... Po pobegu s Cerro Toreja. Dejan Koren - DeKo
ODPRAVA PHOLA GANCHEN 2013 44
Zgodba belega šerpe. Pripoved zdravnika o zadnji odpravi SMAR v Tibet. Miha Gašperin
POTEPANJA PO FRANCIJI 48
Z gora proti jugu. Od Verdona do Azurne obale. Iztok Tomazin
TEST OPREME 14
Toplih nog naokrog. O zimskih gojzarjih, njihovih prednostih in slabostih. Aljaž Anderle
ČAS ZA RAZMISLEK 57
Spominska knjiga. Mateja Pate
VZGOJA 58
Zimska oprema za zimski obisk gora. Gibanje in varnost v gorah pozimi. Klemen Volontar
NARAVA OPOZARJA 62
Pustimo jim živeti. Dušan Klenovšek
ZELIŠČA NAŠIH GORA 63
Nesmrtni spremljevalec človeka. Bor. Lovro Vehovar
MLADINA IN GORE 64
Zmagovalci tekmovanja Idrijčani. Zdenka Mihelič
NOVICE IZ TUJINE 65
ŠPORTNOPLEZALNE NOVICE 66
LITERATURA 68
PLANINSKA ORGANIZACIJA 68
OPOZORILO 70
TNP 71
V SPOMIN 71Uvodnik 

Razdejanje v naravi

    Včasih ni lahko najti prave in dovolj aktualne teme za uvodnik, drugič jih je pa toliko, da ne veš, katere bi se sploh lotil. Tokrat gre za slednje. Prioriteto moram vsekakor dati dogajanju v prvem tednu februarja. Mislim seveda na posledice žleda in snega v naravi. Ves teden sem se službeno potikal po terenu, vse od Logatca, prek Unca, okolice Predjamskega gradu do Razdrtega in Senožeč. To, kar sem videl, je strašljivo. Če povem, da sem v živo videl, kako sta se podrla dva 220-kilovoltna, skoraj 50-metrska stolpa, kot bi bila iz papirja, potem si lahko mislite, da so poškodbe na drevju v gozdovih še toliko hujše. Od mnogih velikih krošenj, ki so krasile gozdove, so ostali le še skromni štrclji, ki zdaj prav čudno molijo tja v nebo. Težko bi verjel, če ne bi videl na lastne oči. Pri tem je seveda treba vedeti še to, da ne gre le za Primorsko, pač pa za pretežni del gozdnate pokrajine naše lepe deželice. Samo pobrskajte po spletu in poiščite posnetke iz zraka, pa se boste prepričali sami.
    Kaj to pomeni za naravo pa tudi za planinsko organizacijo, ki skrbi za 9.000 kilometrov planinskih poti, od katerih velik del poteka po gozdovih? Ta hip je prekmalu kaj reči, škodo bomo lahko ocenili čez čas, morda šele spomladi, ko bomo videli, koliko bo sploh še zelenja v gozdovih. Ob vsem tem se mi zdi polemika gorskih kolesarjev, ki je posledica spremenjenega zakona o gorskem okolju, ki te dni kroži v medijih in po forumih, prav postranskega pomena. Kje bodo vozili kolesarji, če še pešec komaj hodi? Kvečjemu izven gozdov. To sem spoznal sam, ko sem se skozi led in požled s kompletno zimsko opremo, tudi z derezami na nogah, potikal po senožeški ravnici (ledenici) in se do osamljenih ostankov nekdaj visokih daljnovodnih stebrov prebijal skozi gozdove. Težko vam opišem to borbo in nevarnosti, ki so pretile, vsaj dokler je bilo ogromno žleda na vejah. Ob odjugi je sicer popadal dol, a nevarnosti s tem še ni konec, saj je množica vej polomljenih in lahko padejo že ob rahlem vetru. Poleg tega je gozd izredno težko prehoden. Po tleh je toliko polomljenih dreves in vej, da je prebijanje zelo mučno, če ne nemogoče. Razdalje, ki si jih prej prehodil v eni časovni enoti, na primer eni uri, se podaljšajo za dva- ali trikrat. Si predstavljate, koliko markiranih poti je zdaj takšnih?
    Zato ni čudno, da Planinska zveza Slovenije (PZS), tudi na priporočilo Uprave za zaščito in reševanje Republike Slovenije, odsvetuje, da se odpravljamo v gozdove, in je na prizadetih območjih (glej obvestilo na zadnji strani revije) do nadaljnjega zaprla vse planinske poti. Ko se bodo razmere umirile, jih bodo planinska društva in skrbniki planinskih poti z markacisti PZS pregledali in nam sporočili, ali so varno prehodne. Seznam ponovno odprtih planinskih poti na prizadetih območjih bo objavljen na spletnem mestu PZS http://stanje-poti.pzs.si. Bodite pozorni na objave, še bolj pa na izbiro poti, kamor koli se boste odpravljali. Zdaj niso časi za iskanje izzivov. Temo uvodnika, ki sem jo sprva nameraval posvetiti bogati dejavnosti Planinske zveze, katere le delček je razviden iz pogovora, objavljenega v tokratni številki, posvečam še kako pomembnemu delu - markacistov.
O tem, kar čaka več sto prostovoljcev po vsej Sloveniji, bomo še slišali in brali, obljubljam, da tudi v našem mediju. Ne vem, kako se bodo sanacije lotili, a potrudili se bomo, da bomo na tekočem, s tem pa boste tudi vi, drage bralke in bralci.    Kot vidite, je Vestnik s to številko izšel v nekoliko spremenjeni podobi. Upamo, da vam bo všeč. Pa prijetno branje in varne poti v naravi.

Vladimir Habjan

Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

petek, 17. november 2023

V osrednjem delu novembrske številke Planinskega vestnika, ki je pester z različnimi prispevki in s čudovitimi fotografijami, se podajamo na trekinge. V deželo nomadov - v Kirgizijo, ki ji pravijo Švica centralne Azije, in med tisočere obraze Nepala pod Himalajo.

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

sreda, 18. oktober 2023

Tema oktobrske številke Planinskega vestnika so umetne plezalne stene. "Če bi pred sto leti nekemu alpinistu predstavili prihodnost in razvoj alpinizma ter plezanja v naslednjih desetletjih, bi nas najbrž prav pisano pogledal. Verjetno bi se mu zdelo čudno, da se bodo ljudje od preživljanja časa v gorah, v naravi, preusmerili v zaprte telovadnice z bolj ali manj visokimi stenami in nanje pritrjenimi umetnimi oprimki. Če pa bi mu omenili, da bo športno plezanje leta 2020 olimpijska disciplina, nam prav gotovo ne bi verjel," je v uvodnem članku teme razmišljala avtorica. Pišemo tudi o tem, kateri center je bil prvi pri nas, kje vse so plezalni centri v naši deželi, kako nastanejo plezalne stene, pa tudi o tem, da so v Slovenski Bistrici v oktobru odprli največji plezalni center v Sloveniji.

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

ponedeljek, 18. september 2023

Po poletnem premoru smo morali stopiti skupaj in tu je nova številka zanimivega branja. Kar izstopa, je gotovo - morate priznati - naslovka. To je ena od slik Danila Cedilnika - Dena, priznanega slikarja, alpinista, gorskega vodnika in reševalca. Pravi esej o slikah je napisal sociolog kulture Igor Škamperle.

Iskanje med novicami