sobota, 13. april 2013PZS

Planinski vestnik, april 2013

V aprilski številki Planinskega vestnika smo se posvetili goram in njihovemu vplivu na bolezen, zasvojenost, na psihično zdravje. Svoje misli o tem sta zapisala dva strokovnjaka, ki se s tem tudi poklicno ukvarjata, Mojca Hribar in Andrej Perko. O svojem pogumu in volji do življenja ter o poti do novih pljuč smo se pogovarjali z Aljažem Hrvatinom. Ne dvomimo, da se od njega lahko vsi marsikaj naučimo.

Klikni na fotografijo za povečavo ...
Objavljamo pogovora z alpinistom in letalcem Matevžem Lenarčičem ter z uspešno in nadarjeno alpinistko Nedo Podergajs.

V rubriki Z nami na pot smo se tokrat podali v Trnovski gozd nad Čepovanskim dolom in s kolesom na Zasavsko sveto goro.

Svoja doživetja in potepanja po naših in tujih gorah z nami delijo Uroš Prelovšek s turnosmučarskim potovanjem od Chamonixa do Zermatta, Anže Zorman z raziskovanjem Pirenejev, Monika Planinc s plezanjem v dolini Rolwaling.
Zazrli smo se v preteklost, kako je plaz z Jalovnika ogrozil tamkajšnje domačije in kako se je včasih v gorah pelo in jodlalo.

Tokrat objavljamo še drugouvrščeno zgodbo literarnega natečaja avtorja Anžeta Zormana.

V zadnjem delu revije objavljamo redne rubrike o vremenu, varstvu narave, seznanjamo vas z novicami iz vertikale, tujine, z recenzijami knjig in vesti iz planinske organizacije.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika! Poiščite ga v svojem kiosku.

PDF Kazalo PV, april 2013 (1,40 MB)

Uredništvo Planinskega vestnika
--------------------------------------------
Planinski vestnik, april 2013, lahko kupite tudi v Spletni trgovini PZS.


Vsebina - Članki 

GORE IN ZDRAVJE 4
Povezovalna moč gora. Gore in ljudje v stiski. Andrej Perko
Gora in človek na poti samouresničevanja. Kaj vse omogočajo gore današnjemu človeku. Božidar Popović
Vpliv plezanja na psihično zdravje. Alpinizem in psihoterapija. Mojca Hribar
Življenje je lepo. V gore s presajenimi pljuči. Irena Mušič Habjan
INTERVJU 13
O smislu in spoznanju v alpinizmu in letenju. Pogovor z Matevžem Lenarčičem. Mire Steinbuch
ČAS ZA RAZMISLEK 27
Konzervativci? Mateja Pate

Z NAMI NA POT 28
Nad dolino brez reke. Trnovski gozd nad Čepovanskim dolom. Marjan Bradeško

Opisi
Škabrijel. Marjan Bradeško
Lokve, Pot za zidom. Marjan Bradeško
Poldanovec. Marjan Bradeško
Vrh Skopice. Marjan Bradeško

Z NAMI NA POT 41
Iz črnega v zeleno. S kolesom na Zasavsko sveto goro. Franci Razpet

Opisi
Zasavska sveta gora, iz Zagorja. Franci Razpet
Zasavska sveta gora, z Izlak. Franci Razpet
Zasavska sveta gora, z Vač. Franci Razpet
Zasavska sveta gora, s Save. Franci Razpet

TURNOSMUČARSKA GRANDE COURSE 18
Od Chamonixa do Zermatta - s smučmi. Haute Route. Uroš Prelovšek
GORSKE KMETIJE 23
Plaz z Jalovnika. Ko so bila pobočja nad Knežico še gola. Robert Logar
LITERARNI NATEČAJ 26
Gorska balada. Drugouvrščena zgodba. Anže Zorman
PLEZANJE V NEPALU 54
Božič med Šerpami. Ledno plezanje v dolini Rolwaling. Monika Planinc
USPEH V SENCI TRAGEDIJE 58
Hitrostni rekord. Za slovo od žrtev na Manasluju. Dejan Ogrinec
VARSTVO NARAVE 60
Metulja, ki nas razveseljujeta. Cekinček ali citronček? Dušan Klenovšek
POHAJKOVANJE 44
Po stopinjah ledenikov. Pot tisoč in enega jezera. Anže Zorman
DOŽIVETJA Z GORA 48
Poj in jodlaj, pa čeprav slabo! Nekoč je bilo tako. Peter Muck
INTERVJU 51
Ko se želje uresničijo. Pogovor z Nedo Podergajs. Maja Duh
VREMENSKE STOPINJE IN OPRIMKI 62
Sončno podhranjena in snežno radodarna zima. Vreme in razmere v gorah v meteorološki zimi 2012/13. Miha Pavšek in Gregor Vertačnik
NOVICE IZ VERTIKALE 64
NOVICE IZ TUJINE 68
LITERATURA 69
PLANINSKA ORGANIZACIJA 70
TNP 72Uvodnik 
Paberki iz teme

     Sledim smučini, ki je komaj vidna. Prvič zato, ker je takšna megla, da komaj vidim tla, drugič, ker je tako spihana, da se jo še komaj kaj vidi. Sicer je špura čista, nihče ni hodil po njej, kar je za avstrijske gore skorajda pravilo, pri nas pa ne, saj jo pešci pogosto pohodijo. Letos sem to že prevečkrat doživel. Priznam, da me to pojezi, saj se potem precej bolj mučim, kot bi se bilo treba. 
     Veliko idej za svoje uvodnike sem dobil v gorah. Hoja omogoča svojevrstno meditacijo. Enakomeren ritem je prav primeren za razmišljanje. Te dni sem prebral misel, da če nekomu prisluhnemo deset minut, nam naša pozornost trikrat odtava. Takšna je pač narava uma, s katerim opazujemo, zaznavamo, vidimo. Tudi meni misli zbežijo, čeprav nikogar ne poslušam, le glas narave, gora, vetra ...
     Letošnjega marca nikakor nisem našel prave poti do gora, ali sem imel ob vikendih obveznosti ali ni bilo pravih razmer ali pa vremena. Pa še takrat, ko grem, je megla. To je za gorskega navdušenca kar težko sprejemljivo. Vem, da nas je takih kar precej. Takih, ki se vsak lep (pa tudi manj lep) vikend odpravimo v gore, na pohajkovanja, izlete, ture, plezanje, turno smuko. Takih, ki že med tednom spremljamo vremensko napoved in se že dolgo pred vikendom jezimo, če kaže na slabo vreme, saj si le takrat lahko vzamemo ves dan za obisk gora. Zdi se mi, da se takšni kar prepoznamo med seboj. Iz lastnih izkušenj vem, kako na nas gledajo tisti, ki jim gore ne pomenijo toliko kot nam. Pa nič zato. Meni ni težko priznati, da sem nekakšen odvisnik. Prepričan sem, da je to pravi izraz, saj ne znam in ne morem brez gora. Pa nisem edini.  
     Če so gore za nas, gorske navdušence, način življenja, sprostitve, rekreacije, tudi ustvarjanja, pa imajo lahko tudi povsem drugačno vlogo. O tem pišemo tokrat v temi meseca. O zdravilni vlogi gora. O tem, kako nam lahko pot v gore na različne načine tudi pomaga. Pred časom smo že pisali o tem, da bolni ne smemo v gore oziroma kako bolni še lahko gremo, tokrat pa strokovnjak piše o povezovalni moči gora, kjer je stik z naravo eden od pogojev, da se človek reši stisk. V stiski pa se slej ali prej lahko znajde vsak od nas, saj vemo, kakšni časi so in kakšne obremenitve doživljamo. Tako preberemo, da gore pomagajo ljudem, da presežejo odtujenost, najdejo stik s samim seboj in posledično z drugimi. Človek hrepeni po lepoti in zdravju, v gorah uživa v tišini veličastnega okolja narave, ki pomirja. V gorah se umaknemo v svoj notranji svet, kjer v spontani meditaciji iščemo stik s samim seboj in naravo. Brez tega ne moremo doseči trdnega in trajnega duševnega miru in tudi ne telesnega zdravja. Tako pravi strokovnjak.
     Da gore ne zdravijo psihičnih težav, pa je osrednja misel še ene strokovnjakinje, ki se loteva teme alpinizma. To je srečanje s seboj. Če ima oseba psihične težave, bodo pri plezanju prišle še bolj do izraza in jo bodo ovirale. Ko greš plezat, pravi, moraš imeti v glavi počiščeno. Gore niso čarobna palička v smislu "začnimo hoditi v gore in vse težave bodo izginile". 
     Mene, in verjamem, da tudi vas, pa je (bo) predvsem navdušila zgodba mladega Aljaža. Prav navdihujoča je. Ko boste prebrali ta članek, se boste morda zavedeli svojih problemov, ki se zdijo ob tem mladem in življenja polnem fantu prav nebogljene. Če je še dve leti nazaj komaj dihal, je lani in predlani prehodil celo Slovensko planinsko pot. 
Junak. Z neskončno voljo. Ki nam je lahko za vzor.

Snežne gazi zmanjka. Torej sem na vrhu, čeprav zaradi megle ne vidim nič.
Tako. Zdaj pa samo še dol. Nima smisla, da bi še ostal tu.
Uvodnik je napisan. Zdaj ga bo treba le še vreči na papir.
Tudi pred vami je še pot. Do konca revije.

Vladimir Habjan

Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

petek, 17. november 2023

V osrednjem delu novembrske številke Planinskega vestnika, ki je pester z različnimi prispevki in s čudovitimi fotografijami, se podajamo na trekinge. V deželo nomadov - v Kirgizijo, ki ji pravijo Švica centralne Azije, in med tisočere obraze Nepala pod Himalajo.

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

sreda, 18. oktober 2023

Tema oktobrske številke Planinskega vestnika so umetne plezalne stene. "Če bi pred sto leti nekemu alpinistu predstavili prihodnost in razvoj alpinizma ter plezanja v naslednjih desetletjih, bi nas najbrž prav pisano pogledal. Verjetno bi se mu zdelo čudno, da se bodo ljudje od preživljanja časa v gorah, v naravi, preusmerili v zaprte telovadnice z bolj ali manj visokimi stenami in nanje pritrjenimi umetnimi oprimki. Če pa bi mu omenili, da bo športno plezanje leta 2020 olimpijska disciplina, nam prav gotovo ne bi verjel," je v uvodnem članku teme razmišljala avtorica. Pišemo tudi o tem, kateri center je bil prvi pri nas, kje vse so plezalni centri v naši deželi, kako nastanejo plezalne stene, pa tudi o tem, da so v Slovenski Bistrici v oktobru odprli največji plezalni center v Sloveniji.

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

ponedeljek, 18. september 2023

Po poletnem premoru smo morali stopiti skupaj in tu je nova številka zanimivega branja. Kar izstopa, je gotovo - morate priznati - naslovka. To je ena od slik Danila Cedilnika - Dena, priznanega slikarja, alpinista, gorskega vodnika in reševalca. Pravi esej o slikah je napisal sociolog kulture Igor Škamperle.

Iskanje med novicami