torek, 14. februar 2012PZS

Izšel je Planinski vestnik, februar 2012

V februarski številki Planinskega vestnika smo temo meseca namenili aktualnim spremembam v gorskem svetu in obeh belih pokrovih našega planeta - upadanjem in taljenjem ledenikov. Pogovarjali smo se z Jasno in Andrejem Pečjakom.

Klikni na fotografijo za povečavo ...

V temi meseca lahko preberete nekaj dejstev glede zmanjševanja edinih dveh slovenskih ledenikov, spoznali boste delovanje ledenikov in posledice ter se poučili o tem, kako klimatske spremembe vplivajo na ledena območja po svetu. 

Pogovarjali smo se z Jasno in Andrejem Pečjakom, ki se že dolgo časa aktivno ukvarjata z lednim plezanjem, v zadnjem času tudi kot sodnika na tekmah svetovnega pokala. 

Janja Lipužič in Mitja Peternel v rubriki Z nami na pot predstavljata gore nad Pokljuko in turno smučarski okoliš nad kočo Sadnighaus v skupini Goldberg v Visokih Turah.

Pozornost vam bodo pritegnili članki o stari Kugyjevi poti in Direttissimi na Triglav iz zadnje Trente, velikanu klasičnega alpinizma Ludwigu Purtschellerju, zimskem vzponu na Čvorov Bogaz v Durmitorju, primorski alpinistični odpravi na Aconcaguo pred tridesetimi leti, alpinističnih in športno plezalnih uspehih v preteklem letu ... 

Sledijo redne rubrike o varstvu narave, alpinistične novice in novice iz tujine, pisma bralcev, literatura in novice iz planinske organizacije.

V uvodniku je odgovorni urednik Vladimir Habjan napovedal letošnjo častitljivo obletnico delovanja gorske reševale službe v Sloveniji in vas povabil, da nam pošljite kakšno vašo zgodbo iz pozabe.

Na naslovnici je v led okovana znamenita severna stena Špika fotografa Otona Naglosta.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika!

Od 14. februarja ga poiščite v svojem kiosku.
 
PDF Kazalo (1,21 MB)

Uredništvo Planinskega vestnika


Vsebina - Članki
 
UPADANJE LEDENIKOV 4
Večinoma krotke ledene pošasti. Ledeniki - zanimivi naravni pojavi gorskih pokrajin. Miha Pavšek
Od ledeniške krnice do čelne morene. Ledeniki - dinamične tvorbe, ki spreminjajo Zemljino površino. Mateja Ferk in Miha Pavšek
Ledena območja - naš naravni termostat. Pogovor z Gregorjem Vertačnikom. Irena Mušič Habjan
INTERVJU 18
Čez 20 let bomo v Sloveniji verjetno težko še plezali po slapovih. Z Jasno in Andrejem Pečjakom o lednem plezanju. Mateja Pate
ZGODOVINA PLANINSKIH POTI IN OBJEKTOV 22
Pozabljene poti nad Trento. Stara Kugyjeva pot in Direttissima. Dušan Škodič
SPOMINI 26
Vojna je sranje. Vse pa nas druži ljubezen do gora. Danilo Vidič
Z NAMI NA POT 28
Planota za vse letne čase. Pokljuka. Janja Lipužič
Opisi 33
Mrežce, 1955 m, od Šport hotela. Janja Lipužič
Debela peč, 2015 m, s planine Javornik. Janja Lipužič
Viševnik, 2050 m, z Rudnega polja. Janja Lipužič
Veliki Draški vrh, 2243 m, z Rudnega polja. Janja Lipužič
 
Z NAMI NA POT 41
Turnosmučarski biseri. Gore nad kočo Sadnighaus. Mitja Peternel
Opisi 37
Mohar, 2605 m. Mitja Peternel
Hilmersberg, 2670 m. Mitja Peternel
Stellkopf, 2852 m. Mitja Peternel
Rotwandeck, 2715 m. Mitja Peternel
 
ČRNOGORSKE GORE 44
Durmitor v snegu. Zimski vzpon na Čvorov Bogaz, 2152 m. Vlado Vujisić
VELIKANI KLASIČNEGA ALPINIZMA 48
V gore brez vodnika. Ludwig Purtscheller (1849-1900). Janez Turk
ODPRAVA NA ACONCAGUO 1982 54
Alpinistovi spomini. Obletnica uspešne primorske odprave. Igor Škamperle
Kako mine trideset let. Ivan Rejc
O odpravi. Peter Podgornik
ANKETA 59
Goram se zaradi otrok ni treba odpovedati! Rezultati ankete med družinami, ki zahajajo v gore z majhnimi otroki. Boštjan Hauptman
VARSTVO NARAVE 62
Zimsko štetje ptic. Vodne ptice. Dušan Klenovšek
MINIATURA 63
Tolmun. Toliko je moj kot njen. Gregor Gornik
NOVICE IZ VERTIKALE 64
NOVICE IZ TUJINE 64
USPEHI V PRETEKLEM LETU 65
PISMA BRALCEV 67
LITERATURA 67
PLANINSKA ORGANIZACIJA 70


Uvodnik

Zgodbe iz pozabe

Na levi malo nad sabo smo sredi popolne teme opazili drobno luč. Da ne sveti tisti, ki ga iščemo? Morda oddaja svetlobne znake? Sicer je čisto pri miru, a kar sveti in sveti. Marjan (Kregar) se je javil po postaji našim v dolini. Pozorni bodo in spremljali bodo dogajanje v smeri, ki jo je opisal. Čez čas smo vsi trije vsak sam pri sebi spoznali, da je bilo tisto, kar smo gledali, zvezda. Človek bi težko svetil brez prekinitve. Pa sprva ni bilo tako videti. Potem sem malo niže videl bolj rdečo in malce večjo luč. Da ne bivakira kje tam? Spet je Marjan poklical našo bazo, a so povedali, da so zakurili ogenj. Običajno bi se temu glasno nasmejali, a tokrat se nismo. V popolni temi, kjer komajda dobro svetiš pod svoje noge, je težko določiti še smeri neba, tako si slabo orientiran. Pot je postajala vedno bolj trda, zmrznjena in slabše vidna. Marjan je naznanil, da bo nataknil dereze. Midva z Ireno sva jih tudi. Ravno prav, ker za naslednjim ovinkom poti ni bilo več, svet pa se je spremenil v popolno drsalnico. Čisto zmrznjena poledenela zemlja. Po sprednjih zobeh derez smo morali popikati, da smo prišli čez. In to po zemlji, ne po snegu! Nič kaj prijetno. Brez derez ne bi šlo več varno. Še nekaj izpostavljenih prečk, nekaj poplezavanja po skalah in združili smo se s trojico, ki je šla po drugi poti. Našli so sledi iskanega, ki smo jim sledili še naprej.
     Tako je bil videti delček zadnje nočne gorske reševalne akcije. Ta se je končala ob petih zjutraj, ko je bil iskani že varno v dolini (več na spletni strani GRS). Zgodbo sem opisal zaradi več razlogov. Eden je zima brez snega oziroma z manj snega, kot smo ga vajeni. Kdo ve, zakaj ga letos (še) ni, morda je uplahnil, tako kot so ledeniki, o katerih pišemo v temi meseca. A zime brez snega niso nekaj novega. Dobro se spominjam treh podobnih zim okoli leta 1990, starejši od mene pa bi gotovo segli še dlje nazaj. Gorski svet brez snega je drugačen. Višje še gre, ko je snega več in smo gibanja vajeni, v sredogorju pa je povsem drugače. Zemlja je zaradi mraza tako trda, da je hoja precej bolj zahtevna. Tam, kjer bi normalno hodili, moramo skorajda plezati. Če tega nismo vajeni ali nimamo dovolj izkušenj (kilometrov), nam lahko trda prede, hitro lahko pride do zdrsa in nesreča je tu. 
     Za serijo tovrstnih napotkov je v uvodniku premalo prostora, ga pa toliko več občasno namenjamo v t. i. izobraževalnem (zadnjem) delu. Naš glavni namen je seveda posredovati bralcem čim več znanja, da bi bili čim bolj varni. Takole razmišlja eden od piscev redne vzgojne rubrike, s katerima se bomo pogovarjali naslednji mesec: "Prepričan sem, da smo s prispevki pritegnili nekaj bralcev. Tudi tistim, ki niso usmerjeni samo v plezanje, smo nekoliko razjasnili pojme, čeprav je tematika precej specifična. Poskusila sva jo prikazati v nekem širšem okvirju in jo zaporedno nekako logično razporediti. Upava, da sva s tem komu razširila obzorja in skrajšala turo."
     Če sem že začel z reševalsko zgodbo, pa naj s to temo še končam. Letošnje leto je za nas reševalce nekaj posebnega. Leta 2012 namreč praznujemo stoletnico organiziranega reševanja v gorah! Glavnina dogodkov se bo sicer odvijala junija (16. junija 1912 je bila ustanovljena prva "Rešilna ekspedicija odružnice SPD Kranjska Gora"), vendar se mi zdi prav, da je praznovanje celoletno. Potrudili se bomo, da bomo o tem pisali več kot običajno, vam pa tudi "piham na dušo", da kakšno zgodbo, vtise, izkušnje z reševanj ali s tem povezane vržete na papir in nam jih pošljete. Zgodbe z reševanj so pogosto čustveno izredno močne in zlepa ne gredo iz spomina. Obudimo jih torej!

Vladimir Habjan


Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

petek, 17. november 2023

V osrednjem delu novembrske številke Planinskega vestnika, ki je pester z različnimi prispevki in s čudovitimi fotografijami, se podajamo na trekinge. V deželo nomadov - v Kirgizijo, ki ji pravijo Švica centralne Azije, in med tisočere obraze Nepala pod Himalajo.

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

sreda, 18. oktober 2023

Tema oktobrske številke Planinskega vestnika so umetne plezalne stene. "Če bi pred sto leti nekemu alpinistu predstavili prihodnost in razvoj alpinizma ter plezanja v naslednjih desetletjih, bi nas najbrž prav pisano pogledal. Verjetno bi se mu zdelo čudno, da se bodo ljudje od preživljanja časa v gorah, v naravi, preusmerili v zaprte telovadnice z bolj ali manj visokimi stenami in nanje pritrjenimi umetnimi oprimki. Če pa bi mu omenili, da bo športno plezanje leta 2020 olimpijska disciplina, nam prav gotovo ne bi verjel," je v uvodnem članku teme razmišljala avtorica. Pišemo tudi o tem, kateri center je bil prvi pri nas, kje vse so plezalni centri v naši deželi, kako nastanejo plezalne stene, pa tudi o tem, da so v Slovenski Bistrici v oktobru odprli največji plezalni center v Sloveniji.

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

ponedeljek, 18. september 2023

Po poletnem premoru smo morali stopiti skupaj in tu je nova številka zanimivega branja. Kar izstopa, je gotovo - morate priznati - naslovka. To je ena od slik Danila Cedilnika - Dena, priznanega slikarja, alpinista, gorskega vodnika in reševalca. Pravi esej o slikah je napisal sociolog kulture Igor Škamperle.

Iskanje med novicami