nedelja, 5. junij 2011PZS

Rezultati natečaja PV za kratko zgodbo 2011

Uredništvo Planinskega vestnika je januarja 2011 razpisalo natečaj za kratko mladinsko, humoristično ali ljubezensko zgodbo. Na naš naslov je do roka (30. aprila 2011) prispelo devet zgodb, v vseh pa sta le dve tematiki - humoristična in ljubezenska. Komisija v sestavi Marte Krejan, Mitje Koširja in Marjana Bradeška se je po temeljitem pregledu odločila za naslednji izbor (v oklepaju je tematika zgodbe):

1. nagrada: Triptih (ljubezenska), avtor Denis Ž. (drugega podatka nimamo!),
2. nagrada: Za sanje (ljubezenska), avtor Uroš Kuzman,
3. nagrada: Kako postaneš alpinistka (humoristična), avtorica Helena Škrl.

Uredništvo čestita vsem trem nagrajencem. Vsak od njih bo prejel knjigo Planinske založbe po izbiri. Vse tri zgodbe bomo do konca letošnjega leta objavili v naši reviji.

Uredništvo Planinskega vestnika


Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

Z novembrskim Planinskim vestnikom na trekinge

petek, 17. november 2023

V osrednjem delu novembrske številke Planinskega vestnika, ki je pester z različnimi prispevki in s čudovitimi fotografijami, se podajamo na trekinge. V deželo nomadov - v Kirgizijo, ki ji pravijo Švica centralne Azije, in med tisočere obraze Nepala pod Himalajo.

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

V oktobrskem Vestniku o umetnih plezalnih stenah pri nas

sreda, 18. oktober 2023

Tema oktobrske številke Planinskega vestnika so umetne plezalne stene. "Če bi pred sto leti nekemu alpinistu predstavili prihodnost in razvoj alpinizma ter plezanja v naslednjih desetletjih, bi nas najbrž prav pisano pogledal. Verjetno bi se mu zdelo čudno, da se bodo ljudje od preživljanja časa v gorah, v naravi, preusmerili v zaprte telovadnice z bolj ali manj visokimi stenami in nanje pritrjenimi umetnimi oprimki. Če pa bi mu omenili, da bo športno plezanje leta 2020 olimpijska disciplina, nam prav gotovo ne bi verjel," je v uvodnem članku teme razmišljala avtorica. Pišemo tudi o tem, kateri center je bil prvi pri nas, kje vse so plezalni centri v naši deželi, kako nastanejo plezalne stene, pa tudi o tem, da so v Slovenski Bistrici v oktobru odprli največji plezalni center v Sloveniji.

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

Septembrski Vestnik o čudovitih slikah Danila Cedilnika - Dena

ponedeljek, 18. september 2023

Po poletnem premoru smo morali stopiti skupaj in tu je nova številka zanimivega branja. Kar izstopa, je gotovo - morate priznati - naslovka. To je ena od slik Danila Cedilnika - Dena, priznanega slikarja, alpinista, gorskega vodnika in reševalca. Pravi esej o slikah je napisal sociolog kulture Igor Škamperle.

Iskanje med novicami